Mijn bedrijf is de tweede familie?

Meer tijd op kantoor doorbrengen dan thuis, beginnen we die percelen te spelen tijdens werkuren die geschikter zouden zijn op het familiefase. Hoe u een grens kunt trekken tussen zakelijke en persoonlijke relaties en waarom dit überhaupt moet worden gedaan?

Een dozijn handen worden opgeheven door bril met champagne, afscheid van toast, lof, wensen geluid … “Ik zal je missen, ik hoop dat we niet zullen stoppen met ontmoeten!”-Says 29-jarige Svetlana en valt stil, niet in staat om door te gaan, emoties overweldigen haar. Wat er gebeurt lijkt op een familieavond, maar dit is een afscheidsfeest van collega’s met een werknemer die naar een ander bedrijf gaat.

Verjaardagen die we op het werk vieren, kleine geschenken en hotels die door collega’s van vakantie zijn gebracht, theekransje gearrangeerd ter ere van het komende decreet … Deze schattige schetsen uit kantoorleven herinneren eraan dat de wereld van professionele activiteit niet alle zielloos en steriel is als Het wordt vertegenwoordigd door schoolboeken in het management.

Het recht om jezelf te zijn

“Toen ik een interview doormaakte op zoek naar werk”, zegt de 36-jarige Ekaterina, “zei een van de managers, kijkend naar mijn jeans en een gestreepte jas:” Dus we kunnen ons alleen op vrijdag kleden “. Om de een of andere reden dacht ik dat degenen die hier werken gewoon werknemers waren van maandag tot donderdag, en ‘s ochtends vrijdag begonnen geleidelijk in zichzelf te veranderen “.

“Tegenwoordig geloven de leiders van sommige bedrijven, zoals 20-30 jaar geleden, dat emotionaliteit ongepast is op het werk”, legt de psychotherapeut Alexander Orlov uit. -Ze geloven dat dit de beste manier is om een ​​effectieve zaken te doen, en de dresscode (zoals een uniform) is een manier om werknemers te helpen het bedrijf functioneel te behandelen. Maar het onderzoek van mijn collega’s zegt dat ze zich vergissen “1 .

De meest succesvolle bedrijven waarin managers hun eigen emoties kunnen begrijpen en niet onverschillig staan ​​voor de gevoelens van collega’s. Dit helpt alleen bij de implementatie van de gemeenschappelijke oorzaak.

Baas als vader van een inwoner

Hij kan een tiran of charismatische persoonlijkheid zijn, zijn aanwezigheid is ongrijpbaar of, omgekeerd, trekt overal zijn aandacht, maar hij is het, de baas, die de toon zet van het spel dat wordt gespeeld in interpersoonlijke relaties op het werk.

“Een bepaalde positie innemen, vormt het het type relatie tussen ondergeschikten”, legt Valentina Shipilova uit. -Het hoofd van de vader kan hen als kinderen behandelen, geliefden benadrukken en aanmoedigen-en ze beginnen te vechten voor een bevoorrechte positie naast hem, ten koste van de samenhang van het team. En als het bijdraagt ​​aan de ontwikkeling van verbindingen op basis van de gelijkenis van belangen en sympathie, en zichzelf positioneert als een aanvoerder van het team, creëert dit gunstige voorwaarden voor de onafhankelijkheid van iedereen ”.

Maar de baas wordt onvermijdelijk degene aan wie de fantasieën van ondergeschikten worden aangepakt. Relaties van ondergeschiktheid, confrontatie, verleiding, liefde, haat … “Het is met de leider dat de vorige schema’s van de betrekkingen gemakkelijk worden gespeeld,-Valentina Shipilova in. – Hoe duidelijker voor een persoon van zijn eigen verhaal, hoe minder risico dat haar problemen in de professionele sfeer zullen worden gereproduceerd. “.

Man en functie

“Werk is een belangrijk onderdeel van het leven”, vervolgt Alexander Orlov. – Het is hier dat we onze energie doorbrengen, en thuis herstellen we de kracht. En de wens om te communiceren, vrienden te maken op kantoor is vrij natuurlijk: we willen onze behoeften bevredigen waar we meestal doorbrengen “. Daarom zijn de sfeer en de psychologische situatie in het bedrijf voor velen zo belangrijk: we werken veel en willen dit niet doen ten koste van het interne evenwicht.

“Vanwege de relatie met het hoofd van de afdeling, een persoon die gevoelig is voor dictatuur, voelde ik me letterlijk ziek,” zegt de 34-jarige Alexander een jaar na ontslag. – Vandaag krijg ik minder, maar ik werk in een team waar ze elkaar respecteren. Ik ben net opnieuw geboren, keerde mijn ziel en geloof in mezelf terug. “.

“Emotioneel comfort is zo belangrijk dat velen zelfs op het werk zich dingen omringen die hun interesses weerspiegelen. Ze hechten bijvoorbeeld hun eigen foto van een skigebied aan een computermonitor, ”zegt Alexander Orlov. – zo onbewust, we verklaren ons ook als een persoon, en niet als een gezichtsloze functie. “.

We implementeren de drie belangrijkste emotionele behoeften in interpersoonlijke relaties op het werk: onze behoren tot de groep voelen en professioneel worden erkend;Voel je competent en weet dat je werk wordt gewaardeerd;Realiseer je dat anderen je accepteren en je vertrouwen.

“Maar wanneer niet aan deze basisbehoeften is voldaan, nemen we ons gebruik van de tactieken die we in de familie gebruiken”, zegt Brian Dorosh, een Franse psychotherapeut, specialist in interpersoonlijke relaties.

“Het maakt niet uit hoe walgelijk, maar ik moet naar de baas vliegen-de enige manier waarop hij stopt met vastklampen aan kleinigheden”, geeft de 41-jarige Veronica toe. – Trouwens, ik gedroeg me ook met mijn vader toen ik een tiener was, en het hielp me altijd “.

Conventionele relaties

We hebben de neiging om werk als een ‘familiebedrijf’ te beschouwen, omdat het gezin het enige model is van sociale relaties waarvan de mechanismen vanaf de kindertijd bekend zijn geweest. “Projecties, overdrachten en identificatie-deze psychologische mechanismen staan ​​in werkrelaties toe om nog steeds grote en kleine drama’s, conflicten, dromen en misleefde hoop op de kindertijd opnieuw af te spelen”.

Alles wat we tegenkomen in de familiegeschiedenis, reproduceren we op het werk. “Als u de voorwaarden van transactoranalyse gebruikt,” vervolgt Valentina Shipilova, “dan kunnen we zeggen dat in de kindertijd onder invloed van ouderlijke vereisten (” probeer “,” Verwijder anderen “,” haast “), scenario’s van ons leven zijn gelegd. Als we volwassenen zijn geworden, verliezen we ze waar we zich ook bevinden. En als we de baas als een ouder beschouwen, voelen we onszelf onszelf als een kind – bescheiden of opstandig, maar altijd acuut ervaren wat er gebeurt “.

Kwetsbare nabijheid

Van sympathie tot een gemeenschapsgevoel, dan tot openhartigheid – zo geleidelijk tussen collega’s, persoonlijke relaties zijn verbonden. De moeilijkheid is om de juiste afstand te vinden – niet te dichtbij noch te ver.

“Bedrijfsvakanties, reizen, vergaderingen – dergelijke persoonlijke communicatie voldoet aan de noodzaak van extra, en soms de enige communicatiekring”, zegt Alexander Orlov. – Niettemin maakt overmatige intimiteit iedereen kwetsbaarder: vriendschap, overmatige openheid en panibradisme staan ​​soms geen lijn toe tussen emotionele en professionele, die onze twee hypostasen tegelijk verstoort. “.

Kantoorleven kan hard en wreed zijn, en niet altijd een “open hart” is de beste optie voor het bestaan ​​erin. Daarom, voordat het een feestje regelt of eerlijk gezegd begint, is het belangrijk om te begrijpen hoe je niet te ver moet gaan. Hoe te inhaleren in een relatie van het leven en gemak, zonder in intieme bekentenissen te vallen die werkrelaties kunnen vervormen en ondermijnen?

Houd je eigen vast

“Het is noodzakelijk om onderscheid te maken tussen uw individualiteit als persoon en het toelaatbare niveau van persoonlijkheid door positie”, beveelt de Franse psychoanalyticus en coach Helen Veckiali aan. – Het moeilijkste is om harmonie tussen hen te bereiken. Veel bedrijven hebben mensen die toestaan ​​dat hun eigen individualiteit verder gaat dan de toegewezen grenzen en persoonlijk naar alle relaties brengen. En er zijn integendeel, degenen die “rol spelen” is hypertrofisch, en er blijft één positie over in het algemeen. Er zijn geen wonderbaarlijke recepten, maar toch is het noodzakelijk om aan zichzelf te werken, anders zijn de uitersten vervormd en kunnen professionele relaties vernietigen ”.

Het vermogen om evenwicht te vinden tussen het hoofd en het hart – vandaag is het een dagelijkse noodzaak. Het is belangrijk om jezelf met aandacht te behandelen en tegelijkertijd te leren om jezelf te beheersen, adviseren experts. Om een ​​objectieve waarnemer te worden van zijn relatie met mensen, en merkt op dat er iets “familie” wordt gespeeld in de professionele sfeer. Verduidelijk https://geenerectie.com/erectiestoornissen-impotentie-wat-is-dat/ ambigue uitspraken – bijvoorbeeld, vergelijken met wat er werd gezegd met wat het voor ons leek. Leer conflicten te voorkomen, zelfstand te behouden en flexibiliteit te behouden.

Ons kantoorleven zou helemaal niet erger moeten zijn dan het leven – anders brengen we anders zoveel tijd door?

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

Distinctvariety.com
Logo
Enable registration in settings - general
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart